Pazarlama Dünyasında Renklerin Önemi

Pazarlama dünyasında renklerin önemi geri dönüşüm sağlamak açısından oldukça önemli rol oynamaktadır.

Renklerin Önemi

Tüm renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkisi bambaşkadır. Renklerin önemi ve çağrıştırdığı hislerin pazarlamadaki etkisini bilen markaların bu durumu profesyonel bir şekilde kullanıyorlar. Günümüzdeki sosyal medya da ve tüm dijital alanlarda görsellerin yeri oldukça önemli bir hale geldi. Renklerin insanlar üzerinde ki bu etkisi de stratejik bir şekle bürünmeye başladı.

Hepimizin bildiği tanıdığı markaların logoları, afişleri, dijital alanda kullandığı renkleri gözümüzün önünde tam olarak canlandıramasak bile hangi renkleri kullandıklarını bir şekilde hatırlarız. Markalar bu renkleri seçip kullanmaya başlarken, rastgele veya estetik bir kaygıları olacak şekilde seçmemişlerdir. Kurumsal renklerinde kullandığı renklerin hepsi insan psikolojisine göre seçilen renklerden oluşmaktadır.

Markaların kullanmış olduğu renkler, insanların fark etmeyeceği şekilde bazı belirli hisleri tetikler. Bu sebepten dolayı stratejilerine uyum sağlayan renkleri seçerek pazarlama süreçlerindeki yolculuğa devam ederler. Renklerin bazıları, duygusallığı, heyecanı kimi renkler de kurumsallığı, güveni, açlığı, uyarmayı çağrıştırır.


Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Çağrıştırdığı Hisler

Siyah Rengi: Güç, korku, gizem, otorite, zerafet, prestij, tutkuyu temsil eder. Bu sebepten dolayı lüks tüketim markaları, siyah renklerini tercih ederek yüksek fiyatlı hizmet algısına hitap eder. Bu tip markalar özellikle siyah rengini tercih ederek elit müşteri sınıfını hedeflediğini ve onlara hitap etmeyi amaçlar.

Beyaz Rengi: Temizlik, saflık, yenilik gibi hisleri uyandırır beyaz rengi. Kozmetik sektörü ve temizlik ürünleri üreten markalar bu renkleri sıklıkla tercih eder.

Mavi Rengi: Huzur, güven, barış, sakinlik, özgürlük ve sonsuzluk hisleri uyandırır mavi rengi. Özellikle kurumsal firmalar sıklıkla tercih ederler.

Kırmızı Rengi: Aşkı, samimiyeti, gücü,heyecanı ve iştah açma hislerini uyandırmaktadır. Yemek markaları sıklıkla kırmızı rengini tercih etmektedir.

Mor Rengi: Lüksü ve aynı zamanda asaleti temsil eder mor rengi. İnsanlar üzerinde bir diğer etkisi de korku ve hüzündür.

Yeşil Rengi: Doğanın rengidir yeşil. Huzuru ve güveni temsil eder. Sakinliğin ve sessizliğin de en iyi temsilcisidir.

Pembe Rengi: Hayal dünyasının en güzel rengidir pembe. Feminenliğe yatkın bir renk olmasından ötürü kadınlara yönelik hizmet üreten firmalar daha sıklıkla kullanmaktadır.

Turuncu Rengi: Mutluluk algısı yaratan bir renktir turuncu. Samimiyet ve iyimserliğin de temsilcisidir. Gençlerin ve çocukların ilgisini daha çok çekmektedir.

Sarı Rengi: En dikkat çekici renktir sarı. Parlaklığın, mutluluğun rengidir.  Sarı rengi, tüm renkler arasında bizlere en çok enerji veren renktir. Ama geçicilik hissiyatı vermesi sebebiyle hedef kitlesini kaçırmak istemeyen markalar tarafından sıklıkla tercih edilmemektedir.

Kahverengi: Sağlamlığın ve güvenin rengidir kahverengi. Kararlı bir yapıya sahip olduğunu göstermeyi hedefleyen firmaların tercihidir.

Markalar kurumsal kimlik üzerine çalışırken, renklerin insan psikolojisi üzerindeki bu etkilerini en iyi şekilde analiz ederek hedef kitleleri üzerinde en doğru izlenimi bırakabilirler.