Arama Motorları JS Referrer Politikası ve İçerik Gizleme

ReferrerPolicy Nedir?

Öncelikle yazımıza ReferrerPolicy hakkında bilgiler edinerek başlayabiliriz.RederrerPolicy arama motorlarının tarama botlarının web sitelerini crawl ederken site üzerindeki birkaç parametre kontrol etme ihtiyacı duyarlar. Bu yüzden bu parametrelerin içerisinde robots.txtdosyası önceliklidir.Robots.txt’ den sonra web sitesini oluşturan dosyalar gelmektedir. Bu dosyalar içerisinde bulunanları kontrol etmektedir. İşte tam bu noktada tarayıcı referans politikası ile engelleme sağlanabilmektedir.

Site içeriğini gizlemeye neden ihtiyaç duyulur?

Web siteniz içerisinde zaman zaman kontrolünüz dışında gelişen yapılara hiç denk geldiniz mi?Bu tarz durumlar oluşabiliyor. Bu yapıların önünde gelen ise içerik yorumlarıdır.Engellenmiş içerikli yorumları engellemek arama motorları için gereksiz içeriği engellemek için faydalı olabilmektedir. Finansal online veriler ve hava durumları gibi api aracılığı ile site içerisine adapte olması gerekmektedir.

Peki bir siteye ek olarak yüklenen dosyaların durumunu nasıl kontrol edilir?

  1. Kontrol etmek için kontrol sağlamak istediğiniz web sitenizi açın ve web sitesi üzerinde sağ click ile incele öğesine tıklayın.
  2. Karşınıza gelen pencere üzerinde “Network” sütununa gelin.
  3. Açılan sekmede iken sayfayı yenileyin ve işlemi uyguladığınız dosyayı görüntüleyin.

 

 

 

Dosya detaylarındaki “ReferrerPolicy” satırında "strict-origin-when-cross-origin"tanımını görüntülüyorsanız, bu dosyadan sağlanmış olan verileri arama motorları tarafından görüntülenmesi engellenmektedir.

Bu gibi işlemleri arama motorlarının gözlerinden kontrol etmenin 2 farklı yöntemi mevcuttur.Peki bunlar nelerdir:

  1. Google Yapısal Veri Test Aracı

Web siteniz içerisindeki bu dosya ile yayınlanan metinden bir bukle alın ve yapısal veri test aracında bir metin sorgulaması gerçekleştirin. Eğer metin kaynağın içinde ise Google tarama botları dosya içerisindekileri görüntüleyebiliyor

  1. Google Search Console

İşlem uyguladığınız sayfayı eski adıyla “Google gibi getir” işlemi gerçekleştirerek gerçekleştirebilirsiniz. İşlemin ardından “Taranan Sayfayı Göster” alanına tıklayın. Ekranın sağ tarafında açılacak olan pencerede HTML alanında, site üzerinde arama motorlarına gizlemek istediğiniz metni aratabilirsiniz.

Bugün sizlerle birlikte Arama Motorları JS Referrer Politikası ve İçerik Gizleme hakkında bilgilerimizi sizinle paylaştık. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.