
Kusursuz bir SEO stratejisindeki ilk adım, teknik SEO için mümkün oldukça maksimum seviyede geliştirmektir. Web sitenizi en iyi şekilde Google algoritmalarına göre optimize etmek, daha fazla organik trafiğe, anahtar kelimelerde daha iyi sıralama almaya ve dönüşüm elde etmeye yardımcı olur.
SEO Checklist Nasıl Uygulanır?
Web sitenizde en etkili şekilde nasıl bir SEO checklistuygulamalısınız, detaylarıyla birlikte 5 ana başlıkta inceleyeceğiz:
SEO Temelleri
SEO çalışmalarımıza başlarken, temel olarak atmamız gereken bazı adımları şunlardır:
Google Search Console ve Bing Webmasters Araçlarına Üye Olun
SEO çalışmalarına başladığımızda ilk atmamız gereken adım, web sitenizin analizini yapmamızı sağlayan toollarla sitemizi entegre etmektir. Bu toollar sayesinde web sitemizde bulunan genel teknik hataları, sitemizle ilgili genel ve detaylı analizleri, web sitemizin sağlık kontrolü gibi daha birçok temel yaşam verilerini elde edebiliriz. Bu nedenle web sitemizi Google Search Console ya da Bing WebmastersTool gibi denetim araçlarına bağlamak son derecede önemlidir.
Google Analytics’e kayıt olun
Google Analytics bize web sitemizi ziyaret eden kullanıcı verilerini sunmaktadır. Google Analytics sayesinde sitemize gelen ziyaretçilerin hangi demografik bilgilerine, web sitemizde kalma süresine, yeni kullanıcı mı yoksa daha önce web sitemize gelen bir kullanıcı mı gibi bir çok detay görmekteyiz.
WordPress Tabanlı Web Sitelerinize SEO Eklentileri Yükleyin
Kullandığınız web siteniz WordPress tabanlıysa, kolay bir şekilde SEO çalışmalarımızı yansıtabilmek ve sayfa bazında SEO durumunu görüntüleyebilmek için mutlaka SEO eklentilerini eklemelisiniz. Bu genel SEO çalışmalarımızı yönlendirmek çok daha kolaylaşacaktır.
Site Haritasını Oluşturun ve Yükleyin
Web sitelerimizin olmazsa olmazlarından biri de site haritalarıdır. Site haritası, arama motorlarının web sitemizi kolay anlaması ve dizine eklenmesi için oluşturulmuş dosyalardır. Google, eklenmesini istediğimiz sayfalarımızı daha hızlı indexleyerek dizine eklenmesini sağlar.
Robots.txt dosyası kullanın
Site haritanızı oluşturduktan sonra bir sonraki adımınız “Robots.txt” dosyasını oluşturmaktadır. Bu dosya ile arama motoru örümceklerine sitenizin hangi bölümlerini dizine eklemesi gerektiğini, arama motoru yazılımının web sitemizdeki sayfalara giriş izni olup olmadığını belirten, kısa bir komut dosyasıdır.
Anahtar Kelime Araştırması
Rakiplerinizin anahtar kelimelerinizi analiz edin.
SEO 2.aşaması olan anahtar kelime araştırmasında ilk uygulamamız gereken adım, rakip web siteleri analiz etmektir.
“KeywordGap” araştırması yapın
Rakip web site analizinde en önemli adım, rakip sitelerin kullandığı ama bizim kullanmadığımız anahtar kelimeleri belirleyip, onları web sitemizde içerik yoksa üreterek, varsa da direkt olarak ekleyerek kullanmaktır.
Size her yönden kazanç sağlayan anahtar kelimelere odaklanmalısınız. Rakip web sitelerde olan ancak sizin web sitenizde bulunmayan anahtar kelimeleri bulduktan sonra, size en çok getiri sağlayacak kelimeleri seçmelisiniz.
Teknik SEO
Diğer aşamamız olan teknik SEO’ da kullanmamız gereken en önemli toolardan birisi Google Search Console olacak.Search Console üzerindeki “URL Denetleme Aracı” ile analizimize başlayabilirsiniz.
Mobil Uyumlu Web Site Tasarımı Kullanın
URL denetiminden sonra özellikle son günlerde oldukça önem kazanan mobil uyumluluk kavramı üzerinden durmamız gerekiyor. Bir web sitenin mobil uyumlu olması, Google açısından son derece önemlidir.
Site Açılış Hızınızı Analiz Edin
Google, yeni çıkardığı algoritmalarla özellikle de web sitelere mobil giriş hızına oldukça fazla önem vermekte.
SSL Sertifikası Kullanın
Kullanıcılar, artık eskiye oranla site güvenliğine çok daha fazla önem vermektedir. Özellikle e-ticaret ya da online satış yapan siteniz için SSL sertifikası olmazsa olmazlar arasındadır.
Tarama Hatalarını Tespit Edin
Arama motorları web sitenize ulaşmaya çalışıyor ancak başarılı olamıyorsa, tarama hataları meydana gelmektedir. Google için tarama hataları “site hataları” ve “URL hataları” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Sayfa Derinliğini Analiz Edin
Sayfa derinliği, ana sayfadan en kısa yolu bularak belirli bir sayfaya ulaşmak için ihtiyaç duyulan tıklama sayısını ifade eder. Unutmamalıyız bir sayfaya ulaşmak için 3 tıklamadan fazla olmalıdır.
Kopya İçeriklerinizi Tespit Edin ve Düzenleyin
Arama motorları her zaman benzersiz ve orijinal içerikler görmek ister. Bu nedenle web sitenizde bulunan içerikler her zaman özgün olmalı ve kopyalanmış olmamalıdır.
Site İçi ve İçerik SEO Çalışması
Başlıkları ve etiketleri optimize edin
Site içi çalışmalarınızda, başlıkları optimize etmekle işe koyulabilirsiniz. Bulunan her sayfada mutlaka başlık etiketi kullandığınızdan emin olmalısınız. Başlıklarınız özgün ve marka adınızı içermelidir.
Meta description etiketlerini düzenleyin
Asla gözünüzden kaçmaması gereken konulardan biri olan description etiketleridir. Etiketleriniz tıpkı title etiketleri gibi kopya olmamalı ve marka adı içermelidir.
H1 Etiketi Kullanımına Özen Gösterin
Web sitemizde kullanmamız gereken ve Google tarafından belirlenen, belli başlı konu başlığı etiketi kuralları bulunmaktadır. Sayfalarınızda mutlaka 1 tane olacak şekilde benzersiz H1 etiketi kullanmalıyız.
Bugün sizlerle 2022’de Daha iyi bir Sıralama Elde Etmek için SEO Kontrol Listesi Konusuna değindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.